Contact
Daca ai intrebari sau ai nevoie de informatii pe care nu le-ai gasit pe aceasta pagina, te invitam sa ne contactezi, o sa te ajutam cu mare placere.
- Telefon: 0727 821 111
- Orar: 09:00 - 17:00
- contact@adidedu.ro
Un ebook conceput special pentru cei care își doresc să înceapă să fotografieze animalele sălbatice și nu știu cum și de unde să se apuce!
cu Adi Dedu
Probabil ai mai auzit de ideea ”îți trebuie o cameră foto foarte performantă ca să faci fotografii bune și restul vine de la sine”. Eu am văzut și văd în continuare fotografi cu camere foto de mii de euro care fac doar poze mediocre și nimic mai mult!
Problema este că pentru a realiza fotografii bune cu animalele sălbatice nu ai nevoie musai de cine știe ce echipamente foto performante. Ce contează cel mai mult este ce se află între ochi sau între vizorul camerei și ceafă. Adică ce știi tu, abilitățile tale dea fotografia. Pe asta trebuie să te concentrezi la început.
Poate că ai văzut și la alți fotografi imagini faine și te tot întrebi oare cum reușesc să le facă? Care este mecanismul din spate? Problema este că nu mulți îți arată concret o metodă prin care să faci și tu asta. Sau probabil ești bulversat de varietatea de metode și opțiuni pe care le ai acum la dispoziție în online și nu știi exact care e potrivită pentru tine.
Prin acest material vei avea o claritate mai bună asupra procesului de a fotografia animalele sălbatice și vei înțelege că TOTUL este calculat și nu este lăsat NIMIC la voia întâmplării din ce ține de tine ca fotograf.
Am tot discutat în ultima vreme cu mulți fotografi începători despre provocările și nevoile pe care le au atunci când ies la fotografiat animale și am observat un lucru comun: marea lor majoritate fotografiază ”după ureche” sau la nimereală și se bazează pe camera lor foto care are nu știu ce funcții de detecție subiecți și care mai de care tehnologii de AI avansate, în speranța că vor face fotografii bune.
Știi cum e asta? E ca și cum ai merge cu viteză într-o mașină foarte performantă pe o ceață cu vizibilitate zero pe un drum cu curbe și prăpăstii. Deznodământul e la fel chiar dacă mașina e una lentă.
Cu alte cuvinte, indiferent cât de performantă sau slabă e camera ta foto, sunt șanse mari s-o dai de gard oricum.
Și asta pentru că nu există o strategie, un plan, o schiță după care să te ghidezi. Un astfel de plan te-ar putea ajuta să rămâi centrat pe un drum pe care au mai mers și alții înaintea ta și care i-au dus și la destinația dorită cu rezultate foarte bune.
Lucrez în industria IT. Însă pasiunea mea cea mare a fost, este și va rămâne fotografia de natură pe care o practic de mai bine de zece ani.
Am început să fotografiez mai serios când aveam 23 de ani. Atunci mi-am cumpărat primul DSLR, un Nikon D5100. Camera aia mi-a schimbat viața și a deschis în fața mea o lume nouă. La început fotografiam peisaje în zona unde locuiesc, Dobrogea. Experimentam diverse tehnici foto, învățând din greșeli în căutarea unui stil propriu de fotografie.
Petrecând atât de mult timp în natură, am început inevitabil să fiu din ce în ce mai interesat de animalele sălbatice care trăiau în zonele pe care le exploram. Încet – încet am început să învăț despre diverse specii, studiindu-le comportamentul într-un efort de a captura imagini unice cu ele.
Natura mi-a oferit atât de multe momente grozave în toți acești ani încât acum mă simt dator față de ea și simt că trebuie să-i dau și eu ceva înapoi. Am căutat diverse modalități prin care să fac asta și sunt bucuros că am luat parte la diverse proiecte care implică natura și conservarea ei.
Sunt membru activ al asociației FORONA care are ca scop dezvoltarea și promovarea domeniului fotografiei de natură și de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor în diverse proiecte ce vitează arta fotografică și protecția mediului.
De asemenea sunt lector și fotograf oficial al taberei de vară Atlantykron, o tabără care datează din 1989 și în care vin sute de tineri și profesori din întreaga lume din diverse domenii precum știință, artă, psihologie, business și multe altele.
Aici predau de 5 ani un curs de inițiere în fotografia de natură și mi-au trecut pragul foarte mulți cursanți.
Însă, unul dintre cele mai mari și mai dragi proiecte la care am luat parte până acum a fost România Sălbatică. Am avut ocazia să lucrez alături de echipa de producție a documentarului, unde am învățat de la cei mai buni multe tehnici de abordare ale animalelor și cum să le fotografiezi și filmezi.
În prezent lucrez cu ei la un nou documentar despre Deltă, numit Delta Sălbatică. Sunt foarte fericit și recunoscător că pot lucra la acest proiect pentru că este despre locul meu de suflet: Delta Dunării și zona lagunară a acesteia.
De-a lungul timpului am organizat mai multe expoziții personale de fotografie, iar imaginile mele au ajuns să fie expuse și în diverse expoziții din țară cu tematici de conservare a naturii.
Unele din aceste imagini au câștigat și premii. Spre exemplu în 2022, fotografia cu pisica sălbatică a câștigat premiul publicului la cel mai prestigios concurs de fotografie de la noi, Milvus Photocontest.
Sunt convins că îți va plăcea foarte mult ce ți-am pregătit în acest curs. Cred mult în aceste tehnici pentru că eu de când le folosesc îmi aduc rezultate faine. Însă, dacă din orice motiv decizi că nu este pentru tine, nu ți se potrivește sau orice alt motiv poți avea, îți ofer înapoi banii pe curs după 15 zile de la plată.
Oricine poate face poze cu animale
Foarte mulți visează la fotografiile alea de la National Geographic. Însă observ că mulți dintre ei nu sunt dispuși să pună un pic osul la treabă ca să-și dezvolte acele abilități de a fotografia la acel nivel.
Abilitățile astea le poți învăța singur prin încercare și ratare, iar asta o să-ți ia foarte mult timp. Însă mie unul mi-a plăcut dintotdeauna să învăț din greșelile altora sau din experiența altora, tocmai pentru a scurta un pic acest drum lung de a ajunge de la poză la fotografie. Căci cu toții facem poze la animale, dar puțini obținem fotografii cu animale.
Îmi place să spun că există o diferență între o poză și o fotografie. Pozele sunt banale, nimic special. Nu spun o poveste. Așa-zisele ”poze de vacanță”. Însă o fotografie poate avea o poveste faină, o lumină frumoasă care să pună în valoarea subiectul, poate avea o idee gândită bine.
Sunt convins că tu vrei să faci fotografii. Nu?
Daca ai intrebari sau ai nevoie de informatii pe care nu le-ai gasit pe aceasta pagina, te invitam sa ne contactezi, o sa te ajutam cu mare placere.
Termeni și Condiții